Verhouding kosten producten binnen programma

Financien Naar programmabegroting

Portefeuillehouders: Wethouder Brauer

Wethouder Teeuwen

Wat willen we bereiken?

De in het programma geformuleerde tactische doelstelling luidt:

Het bereikbaar en verkeersveilig maken en houden van de stad en regio

De bereikbaarheid van Venlo en haar woon- en werklocaties is een belangrijke vestigingsplaatsfactor voor bewoners en bedrijven. We profiteren hier als regio optimaal van, met positieve effecten op de aantrekkingskracht voor bedrijven, bezoekers en de werkgelegenheid.

De belasting van de (boven)lokale infrastructuur zal in de toekomst blijven toenemen, voor zowel weg, water als spoor. In de regio Venlo, waar met logistiek veel geld wordt verdiend, is het noodzakelijk dat de infrastructuur van weg, water en spoor op een nog hoger niveau wordt gebracht. Dit wordt als nationaal belang erkend. Bovendien is bij een afnemend aantal voorzieningen in wijken en dorpen mobiliteit van belang om te voorkomen dat inwoners in een isolement raken. We streven daarom naar een bereikbare, verkeersveilige en toegankelijke stad, zoveel mogelijk op basis van een schoon, duurzaam, stil en veilig mobiliteitssysteem voor personen én goederen. Hiervoor is een robuuste infrastructuur onmisbaar en zullen we het water en spoor beter moeten benutten. De uitdaging daarbij is om de belastende effecten van mobiliteit (o.a. geluidshinder, luchtkwaliteit) in balans te houden met de gewenste kwaliteit van leven.

IndicatorJR 20152017201820192020
Tellingen hoofdwegen (o.a. Maasbruggen)2,002,002,002,002,00
Verhouding tussen totaal aantal maaskruisend verkeer en verkeer op hoofdtoegangswegen. Bron: RWS en eigen tellingen. Voor 2014 zijn geen gegevens beschikbaar. In 2015 bedroeg de verhouding 2,2. De ambitie is om verhoudingsgewijs niet meer verkeer door de stad te krijgen dus handhaving van de verhouding in 2015 (> 2,2).
OV gebruik0,0011.000,0011.200,0011.400,0011.600,00
Aantal in- en uitstappers treinstations Venlo, Blerick en Tegelen op een gemiddelde werkdag (busgebruik geen gegevens beschikbaar). Bron: VEOLIA. De afgelopen jaren was er sprake van een dalende trend. Waarde voor 2015 is nog niet beschikbaar. Deze wordt verwacht in de loop van het derde kwartaal 2016 Het streven is om deze daling om te buigen in een lichte stijging, mede als gevolg van de nieuwe gewijzigde concessie (ARRIVA).
Containeroverslag water42.995,0055.600,0061.900,0068.200,0074.700,00
Betreft uitsluitend wateroverslag (containers uitgedrukt in TUE;s ) omdat er nog geen betrouwbare registratie van spooroverslag bestaat. Bron: gemeente Venlo. Het gaat om de registratie van de havenmeester ofwel de containers (TUE) waarvoor havengeld is geïnd door de gemeente Venlo. Voor 2016 zijn nog geen gegevens beschikbaar. Ambitie is gebaseerd op havenvisie Venlo (2011)

Wat gaan we daarvoor doen?

Onze ambities reiken verder dan 2017. Om die langere termijn-ambities waar te maken, worden in 2017 de volgende concrete inspanningen geleverd en de daaropvolgende jaren doorgezet:

1. Uitvoeren jaarschijf 2017

Vooruitlopend op de ontwikkeling van een nieuw GVVP (zie punt 2) zal in 2017 de jaarschijf 2017 van het in 2016 geactualiseerde en herijkte GVVP worden uitgevoerd. In het uitvoeringsprogramma is aandacht voor de hoofdinfrastuctuur, het fietsen langs de maas en het onderdeel wijken en kernen in combinatie met de inzet van wijkbudget. Voor dit laatste onderdeel, dat deel uit maakt van Programma 10 Wonen en Leefomgeving, zal wederom € 300.000 vanuit het budget beschikbaar worden gesteld. Dit betekent dat voor verkeers- en vervoerszaken uit het GVVP ¤ 400.000 beschikbaar zal zijn. Deze middelen zullen onder andere worden ingezet ten behoeve van de verbetering en (wettelijk verplichte) aanpassing van bushaltes in verband met de nieuwe concessie (geraamd op € 150.000) en het verder verbeteren van de fysieke schoolomgeving en school-thuis routes.

2. Ontwikkelen nieuw GVVP/RVVP (Sustainable Urban Mobility Plan)

In samenwerking met de 8 Noord-Limburgse gemeenten wordt onder de vlag van het RMO Noord-Limburg (Regionaal Mobiliteits Overleg) een nieuw Mobiliteitsplan ontwikkeld waarin op zowel regionaal als lokaal niveau een nieuwe visie, beleid en (strategische) uitvoeringsagenda wordt gevormd voor de komende jaren. Het nieuwe Verkeers- en vervoersbeleid wordt in regionaal verband ontwikkeld met behulp van de door de Europese Commissie vastgestelde nieuwe methodiek Sustainable Urban Mobility Plan (SUMP). Hierbij wordt op regionale schaal een gedragen visie en uitvoeringsprogramma ontwikkeld op de wijze waarop mobiliteitsvoorzieningen een bijdrage kunnen leveren aan het duurzaam verbeteren van de kwaliteit van leven in onze regio. “Regionaal wat kan en lokaal wat moet” is hierbij het uitgangspunt. In 2017, maar ook de hierop volgende jaren zal dit veel inspanningen vergen.

3. Versterken multimodale ontsluiting

Ook in 2017 zullen inspanningen worden geleverd om de daadwerkelijke realisatie van railterminal TPN en en uitbreiding van de industriehaven (inclusief bargeterminal) te faciliteren. Bovenal zal 2017, evenals vorig jaar, in het teken staan van het uitvoeren en ondersteunen van de lobby inzake diverse infrastructuurdossiers en beleidsbeïnvloeding. Gelet op de concrete investeringen in de logistieke sector in onze regio in combinatie met omleiding van de Betuwelijn, zijn diverse opgaven in een stroomversnelling gekomen, zoals de aanpak van de A67, Vierpaardjes en verdubbeling van het spoortraject Kaldenkirchen-Dülken. Daarnaast wordt ingezet op het opwaarderen van de positie van Venlo op het TEN-T netwerk.

Er wordt hierbij ingezet op intensieve samenwerking met onze partners en burgers.