Verhouding kosten producten binnen programma

Financien Naar programmabegroting

Portefeuillehouder: Wethouder Satijn

Wat willen we bereiken?

We willen over de volle breedte van wat voor een ‘studentenstad’ nodig is de aantrekkelijkheid van Venlo als vestigingsplaats voor onderwijsinstellingen en studenten vergroten.

IndicatorJR 20152017201820192020
Aantal studentenwoningen425,00750,00900,001.050,001.200,00
Aantal huisvestingseenheden voor studenten (absoluut, jaarlijks). In de analyse wordt dat gelinked aan het totale aantal studenten. Alle waarden gebaseerd op de notitie Studentenhuisvesting Venlo en bekende bouwplannen 2016. Streefwaarden en met name snelheid van realisatie zijn mede afhankelijk van (tempo) investeringen op basis van Campusontwikkeling, spoor 3.b. Faciliteiten, met name voor Q4.
Waardering Venlo als studentenstad (studenten)0,000,000,000,000,00
Tevredenheid van de in Venlo actieve studenten (jaarlijks). Is nieuwe indicator, monitor moet nog ontwikkeld worden, nulmeting moet nog plaats vinden. Afhankelijk daarvan én van (tempo) investeringen in Campusontwikkeling, spoor 3.b Faciliteiten, kunnen pas streefcijfers worden ingevoerd.

Wat gaan we daarvoor doen?

1. Huisvestingsvormen studenten binnenstad

De verwachte toename van WO- en HBO-studenten in 2020 is plus 2.200, onderverdeeld in 1.000 studenten UM University College en 1.200 studenten HBO (HAS 800, Fontys 400). Op basis daarvan verwacht Venlo in 2020 ongeveer 1.200 extra studentenkamers/ woningen nodig te hebben om studenten te faciliteren. Zoekgebied voor georganiseerde studentenhuisvesting is (periferie) binnenstad. De lijst van mogelijke studentenpanden zullen we in nauw overleg met de corporaties verder screenen en actualiseren. Ook de gesprekken met particuliere initiatiefnemers zetten we voort. De met Venlo Partners opgezette monitor studentenhuisvesting (website) voor het aanbod van zowel corporaties als particuliere eigenaren zullen we in 2017 verder vullen.

2. Onderwijshuisvesting

De voor de Universiteit Maastricht met haar bachelor-opleiding (University College, formeel gestart in 2016) beoogde locatie zal in 2017 worden verbouwd en naar verwachting in 2018 daadwerkelijk in gebruik worden genomen. Met Fontys verkennen we de intentie om het instituut op langere termijn te vestigen in het stedelijk centrum. Vanuit relatiebeheer voeren we periodiek gesprekken met de al gevestigde HAS om hun (doorgroei)wensen waar nodig en mogelijk te faciliteren.

3. Studentenvoorzieningen

De komende vier jaar verzamelen we, in overleg met de Onderwijsgemeenschap Venlo en Omstreken, in een monitor alle studentrelevante informatie inzake vervolgopleidingen, stagemogelijkheden en carrièreperspectieven. Die informatie maken we ook toegankelijk. Het op Fontys-terrein gevestigde StudentenInformatiePunt (STIP) wordt verder geprofessionaliseerd door hierbij ook de woningbouwcorporaties te betrekken. De in 2015 ingezette verrijking van de Studentenpas met cultuuraanbod en –kortingen wordt voortgezet. In nauwe samenhang met STIP wordt ook een ‘one-stop-shopping’-punt ontwikkeld. Het ter uitvoering van het amendement van december 2014 ontwikkelde specifieke studentensportprogramma wordt in 2017 verder uitgebouwd.

Waar relevant zullen we bij de uitvoering van deze tactische doelstelling voortdurend spiegelen met de in 2015 verschenen nota ‘Venlo als brandpunt van interactie’.

De belangrijkste partners waarmee wij deze doelstelling nastreven zijn: Provincie Limburg, VenloPartners, Universiteit Maastricht, Fontys, HAS, woningbouwcorporaties, sportinstellingen, horeca- en detailhandelssector.