Verhouding kosten producten binnen programma

Financien Naar programmabegroting

Portefeuillehouder: Wethouder Lamers

Wat willen we bereiken?

We streven naar een arbeidsmarkt die plaats biedt voor jongeren en ouderen en mensen met en zonder beperking: een inclusieve arbeidsmarkt. Participatie via arbeid levert een krachtige bijdrage aan sociale, economische en financiële zelfstandigheid, versterkt het gevoel van eigenwaarde en levert een bijdrage aan de sociale cohesie en de economie.

IndicatorJR 20152017201820192020
Aandeel niet werkende werkzoekenden ten opzichte van de beroepsbevolking, uitgesplitst naar leeftijd (27 jaar en 27+)12,0011,0010,0010,0010,00
Deze indicator geeft de verhouding weer van de niet werkende werkzoekenden ten opzichte van de beroepsbevolking. De doelstelling is om het aandeel niet werkende werkzoekenden te laten dalen waardoor zoveel mogelijk mensen meedoen in het arbeidsproces.

Wat gaan we daarvoor doen?

Dit product richt zich op 4 onderdelen:

  • Van onderwijs naar werk: er wordt samengewerkt met de gemeenten in de regio Noord-Limburg, UWV en o.a. het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs voor een soepele overgang van school naar werk.
  • van werk naar werk: binnen het Werkplein en samenwerking met UWV is aandacht voor inwoners die van baan willen veranderen of ontslagen dreigen te worden door te bemiddelen van werk naar werk.
  • van uitkering naar werk: we redeneren vanuit de eigen kracht van mensen. Hierbij is een samenspel nodig van inwoners die geloven in hun kwaliteiten, in combinatie met gedreven sociale ondernemers en een goed faciliterende overheid. De uitkomst is dat mensen een gewone baan vinden, zo nodig met subsidie.
  • werkgeversdienstverlening: in het Werkgeversservicepunt wordt de vraag van de ondernemer centraal gezet. Dit is een regionale aanpak van de gemeenten in Noord-Limburg, UWV en de Sociale werkvoorzieningsschappen.

Analoog hieraan is het Werkbedrijf Noord-Limburg opgericht. Het Werkbedrijf streeft naar een inclusieve arbeidsmarkt. Zoals in het marktbewerkingsplan is vastgelegd, ziet de beleidsagenda voor de komende periode er als volgt uit:

  • Invulling geven aan de Banenafspraak;
  • Aandacht voor strategische personeelsplanning;
  • Focus op kansrijke sectoren;
  • Benutten van kansen over de grens;
  • Inspelen op flexibiliteit en mobiliteit;
  • Aansluiten van onderwijs en arbeidsmarkt.

Voor de exacte projecten zal de arbeidsmarktanalyse richtinggevend worden. Deze analyse wordt in 2016 gemaakt en geeft aan op welke doelgroepen en/of sectoren de focus gelegd moet worden.