Cultuurhistorische en archeologische waarden

Verhouding kosten producten binnen programma

Financien Naar programmabegroting

Portefeuillehouder: Wethouder Teeuwen

Wat willen we bereiken?

We willen de ruimtelijke kwaliteit van de leefomgeving verhogen door behoud en benutting van erfgoed (cultuurhistorische, archeologische en landschapskwaliteiten).

IndicatorJR 20152017201820192020
Zichtbaarheid (cultuur) historie in omgeving74,0075,0078,0078,0078,00
Gemiddelde consensus (% 'geheel of grotendeels mee eens') over de stellingen ‘Venlo is een stad met mooie gebouwen’ en ‘Venlo is een gemeente met veel monumenten’ (jaarlijks, stadspeiling). Nieuwe indicator, voor 2015 het eerste gemeten. Streefwaarden vanaf 2018 mede op basis van betrokkenheid van de stad bij de in 2017 af te ronden nota Erfgoed.
Aantal cultuurhistorische en archeologische trajecten0,005,005,005,005,00
Absolute aantal ingezette trajecten (jaarlijks, interne gegevens Ruimte en Economie) Nieuwe indicator. Streefwaarden op basis van ervaringsgegevens, maar ook afhankelijk van Erfgoednota (2015).

Wat gaan we daarvoor doen?

1. Erfgoedbeleid

We werken aan doeltreffender en eenvoudiger regelgeving, waardoor meer ruimte voor burgers en eigenaren ontstaat. We zetten in op vermindering van de administratieve lasten per project en kostenbesparing voor gemeente en burgers. Belangrijk daarbij is het digitaal ontsluiten van gegevens. Het product erfgoed (de werkvelden monumenten, archeologie en cultuurhistorisch landschap) zetten we actief in voor het imago, waarmee Venlo zich op authentieke wijze onderscheidt van andere steden. Begin 2017 zullen we de geactualiseerde Erfgoednota, rekening houdend met de nieuwe Erfgoedwet, ter vaststelling aanbieden en op basis daarvan deelvisies uitwerken.

2. Herbestemming en restauratie erfgoed

We haken aan op de behoefte van de bouwwereld, waarbij renovatie en herbestemming van monumentale complexen en het behoud en zichtbaar maken van archeologische waarden als kansen worden beschouwd. Het subproduct cultuurhistorie zetten we actief in voor het imago, waarmee Venlo zich op authentieke wijze onderscheidt van andere steden. In 2017 pakken we minimaal twee grote objecten aan, met gebruikmaking van provinciale subsidie.

3. Instrumentarium / regelgeving

De Atlas G50 2015 met als thema ‘erfgoed’ heeft verhelderd dat behoud en versterking van erfgoed een cruciale factor is voor groei en woonaantrekkelijkheid van (centrum)steden zoals Venlo. Tegelijk is duidelijk dat de tendens van stedelijke inbreidingsplannen en het vervangen van sloopvergunningen door sloopmeldingen sinds 2013 behoud en versterking van erfgoed negatief beïnvloeden. In 2017 zullen we instrumenten / nieuwe regelgeving ontwikkelen om dit dilemma van een oplossing te voorzien.